- Programarile si informatiile se obtin telefonic sau prin email. Se aminteste pacientilor programati ca nerespectarea orei programate atrage anularea programarii.
- Cu ocazia programarii telefonice se face un prim triaj epidemiologic pentru incadrarea in una din cele patru grupe, conform recomandarilor ANMCS (https://anmcs.gov.ro/web/wp-content/uploads/2020/05/RECOMANDARI-CABINETE-MEDICALE-FINAL.pdf). Vor fi programati la consultatie numai pacientii care se incadreaza in grupele 1 si 2.
- La intrarea in clinica va exista un punct de triaj epidemiologic cu asistent medical instruit, in care se va efectua termometrizare non contact si dezinfectia pentru incaltaminte pentru toate persoanele care intra (pacienti, apartinatori, furnizori, etc.).
- Vor putea fi consultati numai pacientii care se incadreaza in grupele 1 si 2 conform recomandarilor ANMCS (https://anmcs.gov.ro/web/wp-content/uploads/2020/05/RECOMANDARI-CABINETE-MEDICALE-FINAL.pdf)
- Se completeaza declaratia obligatorie pe proprie raspundere/consimtamantul informat in zona de triaj/receptie.
- Se asigura masca, protectori incaltaminte, dezinfectanti, tuturor pacientilor care intra la consult/tratament.
- Va fi efectuat un instructaj specific cu fiecare categorie de personal privind programul de lucru, desfasurarea activitatilor specifice functiei, respectarea circuitelor, folosirea echipamentului de protectie.
- In cabinetele medicale individuale receptia va functiona cu un singur angajat pe tura, cu mijloace de protectie personalizata (viziera sau panou transparent, halat protectie, manusi).
- Pentru personal se recomanda, atunci cand este posibil, acces pe intrare in unitate diferita de intrarea pentru pacienti.
- Termometrizarea personalului se face la intrarea in tura.
- Intreg personalul medical va fi echipat corespunzator, cu echipamentul obisnuit in activitatea medicala care trebuie sa cuprinda halat cu maneca lunga, boneta, incaltaminte dedicata pentru cabinet, masca chirurgicala, manusi, halat unica folosinta. In functie de caz, poate fi necesara folosirea vizierei si protectorilor pentru incaltaminte.
- Manusile si halatul de unica folosinta se schimba dupa interactiunea cu fiecare pacient.
- Incaltamintea de interior se va curata si dezinfecta, la iesirea si intrarea in tura.
- In vestiarul personalului se va afla o singura persoana, indiferent de momentul zilei.
- Se recomanda pe cat posibil evitarea contactului intre salariati, cu mentinerea distantei de 2 m in timpul interactiunilor profesionale.
- Pentru fizioterapeuti se recomanda scurtarea turelor la maxim 6 ore pe zi, de luni pana vineri.
- In sala de asteptare se poate afla numai o singura persoana, care urmeaza sa fie consultata.
- Se recomanda introducerea unui interval de timp intre consultatii pentru dezinfectie si schimbarea echipamentului.
- Nu este permis accesul pacientilor insotiti de apartinatori decat pentru cei cu dizabilitati care au nevoie de insotitor, pentru copii sau cu acceptul medicului.
- In sala de kinetoterapie si in celelalte incaperi folosite pentru tratament fizical vor beneficia de tratament maxim doi pacienti in acelasi timp impreuna cu terapeutul, cu respectarea distantei de 2 m. Dupa fiecare tratament fizical aplicat la 1, maxim 2 pacienti, se rezerva timp pentru dezinfectia suprafetelor si echipamentelor.
- In cazul incaperilor cu suprafata foarte mare in care in conditii obisnuite se aplicau proceduri fizicale unui numar mare de pacienti se recomanda compartimentarea cu pereti mobili astfel incat in fiecare compartiment sa se gaseasca maxim doi pacienti in acelasi timp impreuna cu terapeutul, cu respectarea distantei de 2 m. Fiecare compartiment se dezinfecteaza separat la sfarsitul fiecarui tratament fizical aplicat la 1, maxim 2 pacienti.
- Se contraindica efectuarea aerosoloterapiei.
- Nu se recomanda efectuarea de proceduri de hidrotermoterapie in spatii inchise.
- Decizia medicului de a recomanda proceduri fizicale va tine seama ca a deplasa timp de 10 zile pacientii de la domiciliu la baza de tratament, adesea folosind mijloace de transport in comun, reprezinta un risc de infectare crescut pentru pacienți si pentru personalul medical cu care acestia vin in contact.
- Se respecta toate prevederile legale legate de pandemia cu virus SARS-CoV-2 aflate in vigoare la data respectiva.
- In cabinete/sali de tratament/holuri/grupuri sanitare vor fi amplasate recipiente cu dezinfectanti.
- Bagajele pacientilor se pun in compartimentele special destinate, care se dezinfecteaza dupa plecarea acestora sau in saci de unica folosinta. Nu se permite accesul cu bagaje voluminoase.
- Se afiseaza la loc vizibil toate informatiile necesare privind activitatea pe timpul pandemiei.
- Spalarea frecventa pe maini cu apa si sapun, urmata de dezinfectie cu solutii dezinfectante.
- Dezinfectia regulata a manerelor usilor, mobilier sala de asteptare, receptie.
- Dezinfectia toaletei dupa utilizarea acesteia de fiecare data.
- Aerisirea salii de tratament dupa fiecare pacient.
- Dezinfectarea riguroasa a suprafetelor din cabinete/sali de tratament cu dezinfectant de suprafata conform standardelor.
- Dezinfectia tuturor dispozitivelor medicale, conform recomandarilor producatorului.
- Schimbarea regulata a mastii, manusilor conform regulilor in vigoare, curatarea si dezinfectarea vizierei cand e cazul.